Dietetyka – przyszłościowy kierunek studiów w dzisiejszych czasach

Dietetyka – przyszłościowy kierunek studiów w dzisiejszych czasach

Aktualne tendencje na rynku pracy pokazują, że dietetyka staje się jedną z najbardziej pożądanych profesji. Rosnąca świadomość społeczeństwa w zakresie żywienia, liczne choroby cywilizacyjne i stopniowo zmieniający się styl życia sprawiają, że zapotrzebowanie na wykwalifikowanych specjalistów w tej dziedzinie stale wzrasta.

Osoby, które od dawna interesują się tematyką odżywiania lub wiążą z nią swoją przyszłość, koniecznie powinny wziąć pod uwagę ten kierunek kształcenia.

Dla kogo przeznaczony jest ten kierunek?

Dietetyka studia podyplomowe powstały z myślą o osobach, które interesują się kwestiami związanymi z żywieniem lub zajmują się nimi zawodowo. Wśród adresatów tego kierunku znajdują się m.in. dietetycy przedszkolni, osoby prowadzące stołówki, właściciele ośrodków wczasowo-sanatoryjnych, pracownicy służby zdrowia oraz restauratorzy, którzy chcieliby uzyskać dodatkowe kompetencje i poszerzyć swoje kwalifikacje. Absolwenci kierunku Dietetyka i Psychologia Zdrowia stają się profesjonalistami i zyskują wiedzę, dzięki której z powodzeniem mogą pracować w zawodzie dietetyka, zajmować się tworzeniem planów żywieniowych dla swoich klientów, a także udzielać im wsparcia psychologicznego.

Dlaczego warto studiować Dietetykę i Psychologię Zdrowia?

Absolwent studiów podyplomowych na kierunku Dietetyka i Psychologia Zdrowia potrafi wykazać się szeroką wiedzą w zakresie żywienia, zdrowia oraz powiązanych z nimi zagadnień. Ukończenie tego kierunku jest równoznaczne z otrzymaniem dwóch certyfikatów – Dietetyka i Psychologa Zdrowia. Dla tych, którzy nie chcą pracować na etacie i od dawna marzą o tym, by otworzyć własną działalność, studia podyplomowe stanowią przepustkę do stworzenia swojego gabinetu.

Moda na zdrowy styl życia nadal nie ustaje – nasze społeczeństwo zwraca coraz większą uwagę na swoją dietę. Chcąc uzyskać wiedzę w tym zakresie, najczęściej informacje czerpie z Internetu lub innych niezweryfikowanych źródeł. Dlatego w opinii wielu osób dietetyka uchodzi za zawód przyszłości – obserwujemy rosnące zapotrzebowanie na specjalistów, którzy mogliby podzielić się z Pacjentami swoją fachową wiedzą i wesprzeć ich w utracie wagi.

Jeśli pragniesz stać się profesjonalistą w dziedzinie dietetyki i zapewnić sobie stabilną przyszłość, zainwestuj w swój rozwój i podejmij naukę na studiach podyplomowych.

1 Comment

  1. Witam wszystkich, jeśli ktoś się zastanawia nad dietetyką podyplomowo to mogę śmiało polecić. Skonczyłam podyplomówkę na wskz-cie i podjęłam swoją wymarzoną pracę w restauracji i układam jadłospisy m.in. też dla osób z róznymi nietolerancjami pokarmowymi. Moge śmiało powiedzieć, że dzięki podyplomówce spełniam się zawodowo! 🙂

Dodaj komentarz